Mumsigt aprikos, nöt och fröbröd..

Hej darlings 😘😘

Sååå länge sen jag bloggade. My god! Så mycket händer i mitt liv just nu så det blev helt enkelt en lite längre (oplanerad) paus här. Haha.. men här kommer iaf ett bröd jag slängde ihop igår.

Filmjölkbröd (filmjölk finns inte här så jag använder naturell yoghurt och det går precis lika bra) finns ju i en oändligt många varianter och såhär gör jag mitt. Jag började nog med ett riktigt recept för 100 år sen men med tiden har jag helt gjort om det och kör nu på känn när jag gör detta. Så jag har verkligen försökt minnas nu hur mkt jag slängde i av allt..haha.. Men detta känns som ett bra recept ändå. Detta bröd med Bregott och en len mögelost på är sagolikt!

Å skjuts in i ugnen

INGREDIENSER

• Ca 11 dl grovt mjöl

• 1 tsk salt

• ca 1 dl pumpakärnor

• ca 1 dl solrosfrön

• ca 0,5 dl hela linfrön

• 1 dl hela, torkade aprikoser

• 1 dl valnötter

• 1 dl hasselnötter

• 1 l naturell yoghurt (el filmjölk)

• 1 1/2 tsk bikarbonat

• 2 dl mörk sirap

GÖR SÅ HÄR: Ugn 175 grader

Här på Mallorca är det svårt att hitta olika mjölsorter som säljs var för sig. Så här köper man ”Integral mjöl” där allt redan är färdigblandat. Så just i detta bröd är det faktiskt bara vetemjöl fast malet i 3 olika grovheter. Men man kan faktiskt blanda vilka mjölsorter man vill. So feel free att testa dig fram så länge mängden är den rätta. Blanda din mjölblandning (men spara lite mjöl och känn på konsistensen och tillsätt vartefter när det behövs) med salt, alla nötter, aprikoser och fröer i en bunke. Hacka inte! Dom ska vara hela.

Blanda yoghurt med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.

Smörj två 1,5-liters brödformar (för 2 bröd) väl. Fyll dom med smeten (den ska vara ganska fast men ändå väldigt kletig) och strö över lite frön och mjöl.

Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

Supergod frukost

ATT FÖRVARA BRÖD RÄTT:

Det bästa sättet att förvara allt bröd är faktiskt att alltid linda in det i kökshanddukar. I plastpåse kommer det smaka plast och du förstör den goda knapriga skorpan. I kylskåp kommer det smaka kylskåp och kommer även där förstöra den knapriga skorpan. Så lägg det i rumstemperatur invirat i flera handdukar så smakar det allra bäst och är absolut gladast. 😊

Emilio & jag har just proppat i oss detta bröd med ost och te. Nu sitter vi som två sälar i soffan. Solen gassar utanför och hela vardagsrummet är fyllt av ljuset det ger. Sååå vackert. Älskar mornarna här. Nu ska träningskläderna på och vi ska ta itu med vår långgrunda på ca milen. Sen blir det nog en härlig lunch i vårt kära Andratx.

Puss å kram på er 😘😘

Publicerat av

Mamma till restaurangerna La Perla, inredare och designer på soliga Mallorca.

3 reaktioner till “Mumsigt aprikos, nöt och fröbröd..

  1. Välkommen tillbaka😘 har saknat dina inlägg! Tycker du har en så trevlig ton i dina inlägg och bra variation på det du skriver om. Nu hoppas jag Stockholm bjuder er på sin bästa sida, njut och trevlig hemkomst!💕 kram Marie

  2. Mer bilder på dig vackra Åsa😻 snygga outfits o naturligt fin, du inspirerar 💕

Lämna ett svar